На експертен коалиционен съвет днес партньорите обсъдиха актуализацията на Бюджет 2022 и парите за антикризисните мерки.

Синдикатите настояват за вдигане и на минималната заплата, но финансовият министър Асен Василев е против.

Преди срещата във финансовото министерство от „Има такъв народ“ и „Демократична България“ коментираха, че в проектобюджета не се виждат реформи.

Въпреки че се планира актуализацията на бюджета да бъде приета от Министерския съвет следващата седмица, остават доста въпросителни.

Финансовият министър днес заяви, че и приходите, и разходите ще се увеличат по равно, така че дупката в бюджета да се запази такава каквато беше планирана – 4,1%.

Дотук знаем със сигурност, че пенсиите ще бъдат увеличени веднъж през юли, а от октомври – още веднъж, но не за всички.

От 1 юли актуализацията на пенсиите е с 10%. COVID добавката от 60 лв. ще стане част от пенсията. Минималната ще стане 467 лв., а максималната ще вдига на 2000 лв.

От октомври ще се промени модела за осъвременяване на пенсиите и така за трудова дейност на над 700 000 пенсионери ще се вдигнат с 15%. Максималната пенсия ще стане 3400 лв.

Почти 11% инфлация за годината и допълнителен нов дълг от около 3 млрд. лв. са заложени още в актуализацията на бюджета, стана ясно след експертния съвет на управляващата коалиция.

Повече за новия дълг четете на businessnovinite.bg