Британският вирусен вариант вече е у нас, но не се знае кога ще стане ясно до каква степен и с каква сила той се разпространява в страната, защото проучването на специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести е в началото си. 

Тази седмица бяха проучени 48 проби, като вирусният геном на COVID-19 беше разчетен в 43 от тях, а в 8 беше потвърден британският вариант. През новата седмица предстои проучване на нови 48 проби. Вероятно в края на новата седмица ще е ясно дали и в тази втора партида  ще се открие новият вариант. За да се даде отговор на въпроса в каква степен се разпространява този вариант у нас, е необходимо разширяване на проучването и дълготраен мониторинг на проби в страната.

На базата на симулации в Съединените щати, например, прогнозират, че там след месец март британският вариант ще измести останалите по разпространение. Очакванията са през май повечето заразени вече да са от него. При ускорен ваксинационен процес обаче – заразените ще са значително по-малко.

Микробиологът в Национален център по заразни и паразитни болести – доц. Иван Иванов коментира, че в България той също би могъл да повлияе заболеваемостта в дългосрочен план.

Специалистите в Националния център по заразни и паразитни болести продължават проучването на проби и в следващите седмици. Резултатът ще покаже моментната картина у нас. За да сме наясно в коя част на страната, какви вирусни варианти циркулират, в каква степен и съответно – да се правят прогнози е нужно проучването да се разшири, обясняват специалистите.

„За да достигнем това, което правят нашите колеги по света – изследват  по-голяма част от епидемиологични извадки, които дават по-пълна картина за случващото се с епидемията“, обясни доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

В настоящото проучване освен британския вариант се търсят и другите два, за които светът също е „изострил“ сетивата си. Южноафрикасният вече е доказан в 20 държави, британският – в 50, а бразилският – в 5 държави.

„Вирусите са склонни да мутират – както другите вируси, така и този – не е изключено да открием мутации, които са уникални за вирусните изолати в страната“, обясни доц. Алексиев.

Общопрактикуващи лекари твърдят, че няма повод за голяма тревога, защото оръжието, в лицето на ваксините, е открито. „Не трябва да се правят трагедии. Ситуацията е в пъти по-малко опасно, отколкото март месец, когато се появи нулевият пациент и не знаехме почти нищо за разпространението, чувахме от други страни, споделяхме техния опит“, каза д-р Николай Брънзалов.

По предварителен план – до юни у нас ще бъдат ваксинирани между 2 и 2,5 млн. души, в случай че има одобрени 5 ваксини. Следващата седмица се очаква решението на европейския регулатор и на Европейската комисия за ваксината на „АстраЗенека“. За следващите ваксини няма точна дата – вероятно до края на април ще има решение и за четвърта ваксина, аденовирусна на „Джонсън и Джонсън“.