При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права са задържани 669 души в срок за 24 часа и са издадени 4788 предупредителни протокола, информират от МВР. 

Образувани са 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове. Операцията стартира на 1 юли. 

През първите пет дни униформените инспектирали 2173 места, за които имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени били 6 691 лица от активния криминален контингент и 1277 обекта - заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 1275 собственици на фирми.

Установени са общо 644 човека, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес.

В рамките на операцията полицаите проверили 35 632 моторни превозни средства, като установили 110 души, обявени за издирване. Разкрити са и 87 други престъпления, съобщи още МВР.

В операцията участват всички служби, а основната задача е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация.

Прокуратурата наблюдава 24 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес.

Образувани са 222 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.