Акция „Зима” тече с пълна сила, въпреки високите температури през ноември.

До 10 ноември ще се проверяват пешеходци, велосипедисти и водачи на каруци. Акцентът ще е върху тяхната видимост на пътя.

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията тече на територията на цялата страна. Екипът на bTV присъства на инспекция в столичния „Студентски град”.

Органите на реда следят велосипедистите дали имат звънец, светлоотразителни елементи по спиците, фар, светлоотразителна жилетка и каска.

При проверките възникна и напрежение. Валентин Илиев не беше съгласен с констатацията на униформените, отказа да подпише фиш и му беше съставен акт.

„Жилетка съм нямал, каска… Не смятам, че каската ще те спаси. Това са едни показни акции, нищо не се прави. След малко ще се обадя на адвоката си, ще обжалвам”, казва Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„За изминалите 10 месеца на тази година са издадени 1400 фиша на велосипедисти, повече 500 наказателни постановления. Статистиката сочи, че 21 са загинали, а 327 ранени, в повечето случаи глобата е фиш за 20 лева”. Това е равносметката на гл. инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция към ГДНП.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината в катастрофи са загинали 21 велосипедисти, а 327 са ранени, обобщиха от Пътната полиция в първия етап на акцията.

От Пътната полиция припомнят, че водачите на велосипеди трябва да се движат в колона, а не един до друг.

Съпругата на 42-годишния велосипедист, който почина след катастрофа при стадион „Локомотив” в столицата, се надява на справедливост.

Снимка: btvnovinite.bg


„Все още имам надежда, защото не беше отдавна. Призовавам всички, които са били свидетели, да ни помогнат с информация, ще бъде много полезна”, допълни тя.

Преди седмица няколкостотин велосипедисти протестираха в центъра на София с подобно искане – за по-строги мерки за сигурност и за толерантност между всички участинци в движението.

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията ще продължи до 20 ноември с фокус върху подготовката на автомобилите за лошо време – гуми, светлини, чистачки, както и с контрол над пешеходците.