Мащабна акция срещу незаконно пристанище в ромския квартал „Победа“ в Бургас се проведе днес. Проверката идва след сигнал за среднощно нападение на кораб в Бургаския залив. Малко преди 11 ч. преди седмица сирени сигнализират за опит за навлизане в държавното пристанище с рибарска лодка. Мишената – чуждестранен кораб, изчакващ на рейд.

Снимка: Лора Стаматис

Жителите на квартала разполагат със свои лодки и плаж, за който мнозина бургазлии от по-младото поколение дори не са подозирали. 

Плажната ивица е около 200 м, регистрирана е в кадастъра, но достъп до нея са имали само местните. 

Снимка: Лора Стаматис

8 държавни институции са ангажирани в проверката.

„Бяхме уведомени, че тук има незаконно разположени лодки. Включително получихме информация за опити на хора с лодки и въжета да се приближат до кораби, които са на рейд в залива на Бургас. Качват се на корабите, отнемат предмети, накити – каквото намерят. (...) Получих информация, че предходни години е имало не само опити, ами разбити сейфове от капитански каюти, тъй като според правилата за безопасност вратите на каютите трябва да бъдат отворени“, разказа Асен Бонджев, областен управител на Бургас.

Снимка: Лора Стаматис

Оказва се, че жителите на кв. „Победа“ често са влизали в морето с лодки, за да стигнат до корабите.

Снимка: Лора Стаматис

„Качват се, ако успеят. Извършват кражби и други дейности – проститутки и т.н. Но вероятно миналата седмица, когато е станал този случай, са опитвали нещо да откраднат“, обясни Георги Георгиев от „Пристанищна инфраструктура“.

Снимка: Лора Стаматис

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са имали информация за незаконното пристанище, но досега не са успявали да уловят в действие крадците, докато извършват набезите.

Голяма част от лодките на незаконното пристанище тази сутрин липсваха.

„Според мен тук са си лодки на рибари. Това е отделен въпрос, че нямат право да ги държат тук, има си рибарско селище“, коментира Георги Георгиев от ИАРА.

Не можем да направим нищо повече от това – вземат се лодките, мисля, че ги взима „Гранична полиция“, някъде ги носят, след което пак се появяват. Просто тук имотът трябва да се вземе, който е собственик, в случая държавата, да си го стопанисва да не разрешава такива дейности и това е“, заяви Георги Георгиев от „Пристанищна инфраструктура“

Комисия ще решава как достъпът до плажа да стане свободен.