Акция на МВР и прокуратурата в цялата страна срещу каналите за незаконен трафик на мигранти.

Операцията носи името "Хавала", като по наша информация вече има повече от 10 задържани. 

Акцията срещу трафика на нелегални мигранти започна рано сутринта. Тя е с кодовото име "Хавала", както се нарича арабската система за разплащане. 

“Вече има успешни реализации на ГДБОБ и гранична полиция. Ударени са сериозни групи”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Обект на разследването са българските организатори на нелегалния трафик на мигранти, съобщават от прокуратурата. Те допълват, че обикновено бежанците тръгват от Турция, минават през България, за да стигнат до Сърбия или Румъния, а след това се установяват в Централна и Западна Европа. 

Проверяват се и лица, за които се предполага, че са организирали транспортирането, т.е. лицата, които са набирали шофьорите. Проверяват се и лицата, осигурявали помещения, където са се настанявали мигрантите”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Така различни адреси в цялата страна са претърсени. В жилищен блок в София полицията арестува млад мъж

“Съвсем нормално семейство. Мисля че са от Сирия”, разказа Огнян Михайлов, живущ в блока. 

Проверен е и друг адрес в столицата. Мъжът, живеещ на него твърди, че има бус, с който работи, а не прекарва бежанци. В същото успява да убеди и полицията и затова не е задържан.  

“Някой ме е натопил”, каза Алекси. 

Той отрече и някой да му е предлагал да прекарва бежанци. 

Арест и в Болярово. Служител от общинска програма за временна заетост е отведен по съмнения за нелегален трафик. 

Вътрешният министър заяви, че акцията ще продължи и през следващите дни не само на територията на нашата страна, но и на турска земя.