Седмица преди вота - полицията е на крак. Акции се провеждат в различни градове на страната, насочени срещу битовата престъпност и купуването на гласове. 

Общо 13 души са задържани на територията на Бургаска област. В Пловдивско полиция и жандармерия атакуваха няколко махали в търсене на списъци или събрани чужди лични карти. Арестуван има и в Кюстендил.

В ромската махала на Бургас двама души са задържани по подозрение в лихварство и купуване на гласове. В домовете им са открити множество крадени вещи. Предполага се, че предметите са заложени от социално слаби роми, които срещу опрощаване на кредит са съветвани за кого да гласуват.

Задържана е и група за отвличане заради неуредени финансови взаимоотношения. 

"От тези 5 лица - две са задържани на територията на Приморско, като при обиска на място в помещението, където са живеели, е намерена и голяма сума пари. Уточнява се дали тази сума пари не е използвана и за купуването на изборен вот", заяви Марин Димитров - началник отдел „Охранителна полиция“ - ОД на МВР-Бургас.

Парите, напъхани в сак, са близо 50 000 лева.

От рано сутринта полиция и жандармерия влязоха в няколко махали на Стамболийски, Кричим и Перущица. Обект на проверките – автоморги, автокъщи, складове за дървен материал, заложни къщи.

Хора от махалата казват, че до момента нито един представител на партия не е дошъл да ги агитира.

На възлово място в една от махалите в Кюстендил е създаден временен пункт, който контролира влизащите и излизащите от квартала.

"Имаме два обекта, които нямат разрешително за извършване на търговска дейност, като са съставени общо за двете районни управления 8 акта във връзка с нарушения, установени в търговските обекти. А в град Дупница е задържано и едно лице“, съобщи Васил Паргов, началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Кюстендил. 

Задържаният е издирван от Интерпол за наркотици.