Почти 3 години след кризата с КТБ стенограмата от първата среща при президента вече може да бъде прочетена от всеки. В нея обаче са заличени имената на всички други банки обсъждани по време на срещата, както и състоянието им.

Скрита остава и точната сума, нужна за подкрепа на банковата система в онзи един момент.

Разговорите за овладяване на банковата нестабилност се обвързват с искания за оставка на кабинета Орешарски, а и на финансовия министър Петър Чобанов.

На масата на разговорите са два сценария, като първият – за банкова ваканция се отхвърля автоматично, а именно да се ограничи размера на парите, които може да се теглят в брой.

Вторият вариант е пълна подкрепа – финансова, а и законова.

Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев:

Първи сценарий: въвеждаме ограничителни мерки не могат да се извеждат големи пари кеш, не  могат да се превеждат  големи  пари  кеш навън и тези ограничителни мерки са временни, за да стабилизираме сектора.

Вторият вариант, който днес избираме,  банките отварят, гарантираме подкрепа, работим за доверие и очакваме тези решителни мерки на всички нас да доведат до резултати. Това е в интерес на народа и на гражданите, поне него да не го паникьосваме.

Според управителя на БНБ първи сценарий не съществува.

Снимка: БГНЕС

Иван Искров:

Не говорим за никакъв друг вариант, говорим за пълна и безусловна подкрепа

Идеята е БНБ и правителството да осигурят нужните пари за да се стабилизира като цяло банковата система. Не става ясно за какви суми са мислели.

Както сам Иван Искров казва „колкото – толкова”.

Бойко Борисов настоява за оставката на финансовия министър Петър Чобанов.

Смяната на министри би забавило процеса по консултации с ЕК и МВФ, като се чуват и предупреждения от страна на БСП, че дотогава банките ще са фалирали.

Пламен Орешарски пък предупреждава, че ако вината за банковата дестабилизация се прехвърля на правителството, ще обърне срещу банковия надзор – какво е правил последните години и защо е оставил банките в това състояние.

Снимка: БГНЕС

Пламен Орешарски:

Ако тръгнем по този път ще обърна говоренето срещу банковия надзор какво е правил последните години и защо е оставил банките така. Това трябва да е ясно.

Става ясно, че ДАНС е уведомила президента за банковия проблем, но тъй като информацията е секретна, той не дава детайли.

На масата е и идеята за спасяване чрез национализация, а Иван Искров предупреждава, че вече пълзят слухове и за други банки.

Иван Искров:

Плъзнаха слухове и за други банки. Заради банковата тайна няма да ги споменавам.

За Бойко Борисов акцията на ДАНС в КТБ е в основата на проблема, а самите агенти той определя като смешници и настоява да се разбере кой е изпратил службите в описите на банката, с което всъщност започна нейната дестабилизация.

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов:

И когато се говори за ДАНС, за тези смешници снощи, за тези, които отидоха по офисите, за това правителство, което мълча 10 дена, докато се случи всичко, сега Вие искате те да са стожери и ние да се обединим.

Идеите за законови промени пък тогавашния председател на парламента Михаил Миков посреща със следните думи:

Снимка: Ладислав Цветков

Михаил Миков:

Стига сме правили промени и да плашим гаргите. Има достатъчно текстове… 100 пъти го променяхме НК-то. Не възразявам да завъртим още една поправка и да въведем доживотен затвор без право на замяна.

Цялата стенограма можете да прочетете тук: