Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - директор на НГДЕК в продължение на 33 години, са първите лауреати на годишната награда на Народния театър - за духовен принос на името на Иван Вазов. Призовете бяха връчени на церемония от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Милена Цанева получи почетен знак "Марин Дринов" - най-високото отличие на БАН, за нейните постижения в изучаването на творчеството на Вазов.

На 9 юли България чества 170 години от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература.

Честванията по повод рождението на патриарха на българската литература започнаха от сутринта, в родния му Сопот, където десетки се събраха около паметника на поета. 

Десетокласникът Светослав от Професионалната гимназия „Владимир Заимов“ в Сопот е носител на Вазовата награда тази година.

В чест на 170-тата годишнина от рождението на поета, в Сопот откриха библиотека "Тополата" - вековно дърво, превърнато в дом за творчеството на Вазов по идея на кмета на града.

В София къщата-музей на Вазов отбеляза празника с рецитал, от прословутия балкон, от който Вазов изнася реч, след подписването на Ньойския мирен договор. В Градската градина пред Народния театър бе открита изложба с документи и снимки от живота на Вазов.