Многопластов, не елементарен, с известна култура. Така адвокат Хари Харалампиев описа пред bTV клиента си Ахмед Муса, който е обвинен в проповядване на радикален ислям и беше задържан при зрелищна акция в Пазарджик преди дни.

По думите на известния столичен юрист всички имами странят от Ахмед Муса, а той самият страда от липса на достатъчно разсъдливост и е характерен с фаталната си устременост към Аллах.

Хари Харалампиев

„Хората казват, че ги учи към човеколюбие. В циганската махала не се продава дрога и не се краде. Много е сложна линията между ангела и дявола”, коментира Харалампиев.

В детството Ахмед Муса се разболял от шизофрения, но по думите му Аллах го излекувал. В съда казал, че страда от тежко заболяване, но благодарение на изключителната си вяра го преборил. Той никога не се е лекувал по общоприетия начин.

Въпреки това адвокат Харалампиев смята, че Ахмед Муса не е опасен, тъй като е праволинеен в своите действия. „Никога не е говорил за радикален ислям, не води разточителен живот. Убедеността ми, че не е опасен идва от неговата смиреност, поне когато е при мен”, каза още юристът.

Снощи съдът в Пазаржик остави в ареста всички задържани при акцията на ДАНС мюсюлмани. Според магистратите за шестимата мъже и една жена има достатъчно улики, че са участвали в група за проповядване на антидемократична идеология и принципите на „Ислямска държава”.