Засилен санитарен контрол по външните граници трябва да предотврати прехвърлянето на африканската чума по свинете в Украйна на българска територия.
Агенцията по храните започна и масови проверки на крайпътните заведения. На фокус са остатъците от храна, които могат да причинят зарази.
Отпадъците от животински произход трябва да се съхраняват, обозначават и след това извозват от екарисажна кола, обясни Красимира Костадинова от Областната дирекция на БАБХ в Хасково.
Проверките на агенцията по храните обаче показаха, че крайпътните заведения масово изхвърлят остатъците от храна в контейнерите за боклук. Така вместо да бъде унищожена, често храната става опасна.
„Знаете, че по кошовете масово се рови и всяка една такава храна, изхвърлена небрежно, може да причини всякакъв вид зараза,” казва д-р Любомира Иванова.
Тепърва собствениците на крайпътни заведения ще доказват с фактури колко пъти са спазили закона и са платили за екарисаж. Липсата на платежно може дори да затвори някое заведение.