Държавната агенция за бежанците няма да строи нови центрове за бежанци, обяви нейният председател Петя Първанова в Харманли.

При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места в момента са заети към 5100, така че има място за още 900 души, добави тя.

До няколко дни пораженията по сградите ще бъдат ликвидирани, каза още тя.

Задържаните при вчерашния бунт мигранти са в центровете за задържане на МВР, информира още Първанова, а в центъра в Харманли има засилено полицейско присъствие.

Това, по думите ѝ, е добър инструмент за недопускане на по-нататъшно напрежение.

ЕК: Приемните центрове са проблем на българските власти

Европейската комисия знае за инцидентите в бежанския център в Харманли, предаде БТА, като се позова на говорител на институцията.

„Отговорността за управлението на приемните центрове е основно на националните власти”, отбеляза той и допълни: „ЕС предостави множество ресурси, пари и механизми в подкрепа на българските власти.”

Общият принцип гласи, че всеки, който отговаря на изискванията, получава закрила, посочи говорителят.

Той добави, че останалите мигранти, за които няма основание за присъждането на право на престой, трябва да бъдат върнати.

Притеснение в Ямбол, спокойствие в София

На брифинг областният управител на Ямбол Димитър Иванов призова чрез медиите да се прекрати нагнетяването на напрежението около настаняването на бежанци и мигранти в региона.

„Засега не са направени постъпки. Няма и нужда от създаването на нов бежански разпределителен център от затворен тип в изоставените военни имоти край елховското село Бояново, както официално бе съобщено преди време, а също и в бивши казармени помещения в Ямбол”, заяви Иванов, като допълни, че в центъра от затворен тип в Елхово е спокойно.

„Нямам информация за проблеми в бежанските центрове в София”, заяви междувременно и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Патрули и полицейско присъствие има и в трите центъра на територията на Столичната община – във „Военна рампа”, „Враждебна” и „Овча купел”. Полицейско присъствие има и в централната градска част, където се събират повече бежанци.

Тя припомни, че с нейно настояване и с решение на Агенцията за бежанците, непридружените мъже, предимно афганистанци, са били изтеглени от „Овча купел” и настанени във „Военна рампа”.

В центъра в „Овча купел” има само непридружени деца и семейства, предимно бежанци от Сирия, каза кметът Фандъкова.