Десетки килограми бракувана храна и нередовни обекти - това е равносметката досега от празничните проверки на Агенцията по безопасност на храните. Под прицела на инспекторите са магазини, пазари и заведения.
Данните са предварителни и обхващат няколко области в страната - София и най-посещаваните курорти. Въпреки предупрежденията на Агенцията по храните, че ще има засилен контрол, нарушения не липсват.
Досега са проверени над 200 обекта. Заведение е работило и предлагало храна без изобщо да е регистрирано и да има право на тази дейност. Глобата е от 1500 лева и стига до 4500.
Близо 80 килограма храни са конфискувани и бракувани. Сред тях и над 40 килограма риба и пилешко месо са без необходимите документи и етикети. Всички те също са иззети от търговската мрежа.
Екипът ни днес беше с инспекторите на една от проверките. Преди четири години след разследване на bTV един ресторант беше затворен заради лоши и нехигиенни условия.
Връщаме се отново с инспекторите от Агенцията по храните. Този път проверяващите нямат забележки към хигиената. Следят и срока на годност и условията за съхранение на продуктите.
Пропуск обаче е липсата на етикет за всеки продукт. Така не може да се установи дали храната е в срок на годност. За безопасността на храната е важно и в какви условия се приготвя.
Заради необходимостта от ремонт в помещението за топлата кухня собственикът на ресторанта получи предписание в рамките на месец да отстрани всички нарушения. В противен случай го заплашва глоба от 500 до 1500 лева.
Миналата година по време на коледно-новогодишните празници са направени над 2000 проверки и са бракувани над 830 килограма храни.
Засилените проверките на Агенцията по храните продължават и в следващите празнични дни, особено в заведенията, които предлагат новогодишни куверти.