Петима от участниците в предсрочните парламентарни избори със сигурност влизат в следващото Народно събрание – БСП, ГЕРБ Обединените патриоти, ДПС и партията "Воля" на Веселин Марешки. Това сочат данните от проучване на електоралните нагласи на „Афис”, проведено от 18 до 22 март след 1005 пълнолетни граждани без външно финансиране.

Две коалиции имат шансове да преминат 4-процентовата бариера – "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – "Движение 21". Според социолозите от "Афис" партията на Лютви Местан ДОСТ, за която се регистрира подкрепа, разполага със скрит вот, чийто обем ще научим в самия изборен ден.

"Ефектът на "засмукване" в полза на двете водещи партии, подсилен с традиционния комформистки вот в полза на предполагаемия победител, очаквано се засилва с наближаването на датата на изборите”, пише още в анализа на "Афис". Според социолозите този факт рефлектира върху малките партии и подкрепата за тях намалява в края на кампанията.Ощетени са основно партия "Воля" и коалициите "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21".

Очакваната избирателна активност е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година, сочи проучването на "Афис". В номинално изражение е вероятно да достигне стойности от 3,7-3,75 млн. души. Очаква се около 2-3% от тях да използват опцията "Не подкрепям никого" и традиционно на парламентарни избори има между 150 хил. и 200 хил. невалидни бюлетини.

4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хил. гласа, което не е непостижима цел на две от формациите – "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21".

По-ниска избирателна активност и по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП, високата активност е в полза на ГЕРБ.При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите преднината й ще бъде несъществена, уточняват от "Афис".

Прогнозата е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март 2017 г. с обхват 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на Агенция АФИС.