Бежанците от Афганистан, настанени в центъра в Харманли, са поискали да го напуснат, като са настояли да им се осигури „коридор” до Сърбия, обяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова в Народното събрание, където отиде, за да информира депутатите за инцидента от вчера.

На подобно искане е абсолютно невъзможно да се отговори - правно и политически, категорична беше тя.

Mоже би за един от участниците в бунта в бежанския център e установена принадлежност към радикална клетка, добави Бъчварова.

Тя увери, че ДАНС работи по тази линия.

Министърът каза още, че бежанците от Афганистан в Харманли ще бъдат настанени отделно.

Работим активно и в момента владеем ситуацията, много скоро ще стигнем до пълното ѝ овладяване, каза още вътрешният министър.

По думите ѝ в протеста, който възникна около 12 ч. вчера в Харманли, са участвали около 2000 чужди граждани, настанени в центъра.

Поводът за протеста е свързан със забраната да се напуска свободно центърът, наложена заради твърдения, че в него има остри заразни болести.

„Основните тежки диагнози не са потвърдени, но за да се успокои населението Държавната агенция за бежанците въведе тази мярка – да се проверят всички обитатели в центъра”, каза още тя.

„Осигури се допълнително полицейско присъствие, като общо 459 служители са взели участие, два броя водомерни машини и три кучета. По полицаите са хвърляни камъни и други предмети, запалени са гуми и контейнер за смет”, обясни вътрешният министър.

Към настоящия момент са задържани 240 чужденци, но предстоят още арести.

Ще бъде разпитан и един от чужденците, който е изгорил българския флаг.

Вижте още във видеото: