В Афганистан ще има обрат и сериозна съпротива срещу талибаните - това прогнозира специално за bTV бивш офицер от афганистанската армия и преводач на българските контингенти.

В момента в страната има паника и страх от отмъщение, разказва Абдул Рахман.

Той е бивш офицер от афганистанската армия. От 1996 г. е в България, но част от семейството му е все още в столицата Кабул. Четири пъти е бил на мисия с българските военни като главен специалист и преводач на контингентите.

„Моите братя и сестри са в Кабул. Те работеха в държавата, някои в армията, някои в полиция, някои учителки. В момента те са в паника. Какво да ви кажа - в една държава където няма ред, няма дисциплина, няма живот, магазини – затворени. хората от страх не могат да излизат навънка не се знае къде какво се случва. Очаква се с голямото притеснение, че ще има чистки, за които са помогнали там със силите на НАТО и САЩ и са били на работа, особено жените младите. Има големи опасности“, казва бившия афгански военен.

Снимка: btvnovinite.bg

Абдул Рахман казва, че армията и полицията са предали властта на талибаните, защото не са получавали заплати, но в страната има въоръжена съпротива.

„Единствено в долината Панджшир, в крепостта на националния герой на Афганистан Ахмад Шах Масуд, която се води от сина му Ахмад Масуд синът му . Там всички - интелигенция и политически сили, армия и полиция, които не са предали оръжието, са при него. 100 процента ще има обрат, само че всички чакат споразумение за мирен договор - да мине всичко така, както трябва на всеки дават власт по етнос. Ако не стане това, ще има голяма съпротива и това ще доведе до голям хаос“, казва Рахман.

Бившият афганистански военен смята, че бежанският поток е неизбежен. Абдул Рахман казва и че е готов отново да помага на нашите служби за сигурност в тежката ситуация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако талибаните това, което обещават, почнат да лъжат и да бият хората, и да не признават човешките права на жените и децата, аз ще съм готов на съпротива против тях в моя град Първан в долина Панджшир“, казва Абдул.