Мотивите на Софийския апелативен съд, с които той потвърждава 4-годишната присъда на бившия силов министър Цветан Цветанов, приличат по-скоро на едно политическо афиширане. Това заяви пред bTV адвокатът му Менко Менков.

Вторият човек в ГЕРБ беше осъден на втора инстанция на 4 години затвор заради отказани СРС-та. Според Менков обаче на клиента му не е бил осигурен безпристрастен процес на първа инстанция, а при обжалването всички доказателствени искания на защитата са били отхвърлени без изключение.

По отношение на усещането за „всесилност и всепозволеност”, което САС открива в действията на ексминистъра, Меннков коментира: „Изключително притеснителни са мотивите в тази посока, защото те приличат по-скоро на едно политическо афиширане на неприемане на действията на Цветанов като вътрешен министър”.

Адвокатът подчерта, че Цветанов не е познавал лицата, за които е отказал прилагане на специални разузнавателни средства. Менко Менков смята, че за да се избегне реален коментар за причините за отказите, съдът е прекрачил границите на разумния тон.

„Публични изказвания на министъра могат да бъдат обект на политически анализ на негови опоненти, наблюдатели, журналисти, но не могат да бъдат като причина, посочена от съд за извършено деяние, което е предхождало тези негови изказвания”, подчерта Менков.

Според защитника на бившия силов министър, Върховният касационен съд или ще оправдае Цветан Цветанов, или ще върне делото за ново разглеждане на някоя от двете предходни инстанции.

„Очевидно е, че този процес се води срещу Цветанов бързо – и на инат”, подчерта Менков.