Опитът за вандалски грабеж  в Роженския манастир е бил ръководен от 44-годишния юрист от Сандански Стефан Матеев, обяви пред съда в Пловдив прокуратурата. Той беше задържан за постоянно в ареста заедно с друг  негов съучастник.

Другите двама,които са непълнолетни, бяха пуснати под надзора на инспектор от Детска педагогигечска статия. Прокуратурата в Сандански поиска  четиримата да останат в  ареста, тъй като престъплнието им е предварително планувано.

По време на обира похитителите нападат отец Теофил. За да не се съпротивлява, игуменът е бил завързан с тиксо, а телефонът му отнет. Групата търсела съкровище.

“Залепват му устата с тиксо, и ако не е успял да се освободи, само в рамките на няколко минути, е могъл да се задуши”, коментира Неврокопскиият митрополит Серафим.

Задържаният юрист, според прокуратурата, имал водеща  организационна роля. За намерения пистолет в дома му  той  обясни, че го намерил преди дни в парка в Сандански, имал намерение да го предавана на полицията, но забравил. 

Според прокуратурата той е ръководел всичко, дал им е тиксо, обяснил как да го завържат –така твърдят, обясни Пенко Ненков, адвокат на задържания юрист Стефан Матеев.

Ненков твърди, че доказателства в тази насока няма и клиенът му не бил на  мястото, където твърди прокуратурата.

Арестуваният адвокат  единствен от групата, отговорна за нападението над манастира,  носел маска на лицето. Другите участници са заснети  от охранителни камери.

Решението на съда  може да бъде обжалвано в тридневен срок.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!