Сериозен проблем за седмокласници и техните родители. Оказва се, че ако дете не може да се яви на изпита за Национално външно оценяване по здравословни причини, не може да разчита на резервна дата.

Стомашен вирус и повръщане прекъсват седмокласничката Ива да реши задачите на изпита по математика вчера. Все пак успява и предава отговорите си.

"Това беше червена лампа да се запитам: Какво се случва с децата, които не могат да се справят с неразположение и не могат да стигнат до матура? Какво се случва с дългогодишния труд, амбиции, желание?", заяви майка ѝ Дарина Сарелска.

"При счупена дясна ръка ученикът трябва да е в самостоятелна стая с учител-консултант", отговарят от МОН.

Заразени с коронавирус и техни контактни също са в различни помещения. От просветното министерство съобщават, че само едно дете не се е явило на изпит за 7. клас заради шарка и не е получило разрешение от здравната инспекция.

Попитахме има ли втора дата за полагане на изпита, отговорът е отрицателен. Причината - трябва да има равни условия за всички деца, с един и същ изпитен материал.

"Определяне на допълнителни дати за изпити или провеждане на изпити онлайн биха били дискриминационни спрямо огромния брой останали ученици, които се явяват на изпитите по нормативно определените правила", обясняват от МОН.

Оттам допълват, че за кандидатстване могат да се използват оценките от свидетелството за основно образование. Към тях обаче се прибавят точките от матурата, които в случая ще са 0.

"Има деца, които са работили години наред, мечтали са и системата им казва: жив, умрял - на изпит. Не просто емоционалното ти здраве няма никакво значение вчера разбирам, че и физическото няма значение", заяви още Сарелска.

За разлика от учениците в 7. клас, за тези от 12. клас има друга дата през август.