Законопроект в Полша, целящ пълна забрана на абортите, накара хиляди жени да излязат и да стачкуват. След масовото недоволство той беше отменен, но провокира разгорещени спорове за правото на избор на жената и убийство ли е прекратяване на нежелана бременност.

Според Аделина Банакиева, майка и бизнесдама, задължението да произведеш живот прави не само детето нещастно, но и самата майка. „Тялото е мое и то трябва да изпълнява функциите, които влагам в него. Като цяло не мисля, че закон трябва да регулира подобни неща”, каза тя. По думите й всяка рестрикция в 21 век е нелепа, а подобни законопроекти не биха могли да решат каквото и да е проблеми – например този с ниския прираст на населението.

Противоположната позиция зае Ивайло Тинчев, председател на сдружение „Избор за живот". Според него когато организмът е жив и извършва биологични процеси, той има право на живот. А дали имаме право да го отнемем е дискусия, за която всяко общество узрява с времето. По думите му животът е най-висшето човешко право и не подлежи на избор. Той беше категоричен, че има знак за равенство между аборт в ранна бременност и това да родиш износено бебе и да го убиеш.

Повече от дискусията вижте във видеото: