По-високи сметки за парно и топла вода, след изтеклия отоплителен сезон. Това сочат данните на най-големия топлинен счетоводител.

При по-малките аратаменти отоплителния сезон средно е струва около 363 лева с 24 лева повече от предишния. При големите жилища между 70 и 100 квадрата обаче сметките са с над 100 лева по-високи.

От абонатите, които имат да доплащат след получаване на изравнителните фактури най-много дължат между 10 и 100 лева на Топлофикация. Тези, които имат да доплащат по-солидни суми над 250 лева само 7 на сто. 

Оник е плащал по около 80 лева месечно на Топлофикация през зимата и е поддържал температура от 18 градуса в дома си. Ползвал е интензивно само радиатора в хола, но въпреки икономиите пак има да доплаща.

Според топлинните счетоводители по-скъпото парно тази година се дължи на тежката зима.

Отоплителният сезон беше с 20 дни по-дълъг от миналагодишния и времето беше по-студено, посочва Милена Стоянова – представител на топлинен счетоводител.

В столичния район "Младост", където зимата студуваха, а след това изтърпяха дълго време без топла вода заради ремонтите, Георги  има да доплаща около 200 лева на Топлофикация. Не е недоволен от изравнителната сметка, а от неасфалтираните терени и продължаващите ремонти.

„Ако имаше добра организация на труда и достатъчно работници можеше да свършат за не повече от половин месец, а те още продължават”, казва той. 

Всички, които имат да получават пари след изравнителните сметки могат да ги вземат в клиентските центрове на Топлофикация. Ако не го направят сумите, ще им бъдат приспаднати от следващата фактура.