На прага на новия етап от живота си 12-токласниците от столичната Втора английска гимназия организираха серия от благотворителни акции, за да дарят сумата на Центъра по костно-мозъчни трансплантации към Клиниката по детска хематология и онкология на болница ИСУЛ.

Във Втора английска си имат традиция - всеки випуск, който завършва - избира кауза, полезна на общество.

„В началото на годината се събрахме няколко души от випуска и общо взето всеки даде предложения“, казва Розмари Илиева.

„Много се зарадвах, защото ние сме последна година и това е една инициатива, в която се включват целия випуск и е много сплотяващо“, заяви Илинда Стойчева.

Избират да помогнат на децата с рядката болест таласемия, които се нуждаят от ежедневна терапия. Така с продажба на тениски, благотворителни мачове и концерт в училищната зала събират 13 500 лева. 

На 24 май випуск 2024 на Втора английска ще отбележи тържествено своето завършване. Веднага след това събраната сума ще бъде преведена на Клиниката по детска хематология и онкология към ИСУЛ. От болницата обясниха за bTV, че с дарените пари ще бъдат закупени нови апарати, с които се определя скоростта, с която се вливат медикаментите при химиотерапия.

А Розмари, Илинда и Пресиян вече наричат себе си млади възрастни и гледат към своето бъдеще. И тримата ще продължат образованието си в университети в България.