Кръводаряване вместо бал. Така абитуриенти от Бургас ще отбележат и запомнят завършването си. Акцията им е под мотото "Това не си го правил".

Дванадесетокласниците от училище „Епископ Константин Преславски“ са първите кръводарители. Те сами са потърсили отделението по трансфузионна хематология, за да участват в кампанията.

Общо 10 деца дариха кръв днес, първи беше Мартин Петров. Той сподели, че се чувства добре.

„Радвам се, участвам в тази инициатива и се надявам да помогнем на хора в нужда“, добави Мартин.

Държавната бургаска болница и Българският червен кръст организират кампанията сред абитуриентите за трета поредна година. Зрелостниците научили за нея от своите учители, които също дариха кръв.

"Много се радвам, че ги заразихме с ентусиазъм и те заразиха нас съответно и аз съм тук, за да даря кръв. Това е акт, който ще осъществим на живо в продължение точно на около 40 минути, така че това е нашият присъствен час по милосърдие!", казва Ивелина Димитрова, класен ръководител на 12а клас.

Младежите ще имат ярък спомен от завършването с нещо, което не са правили до момента, защото кръводаряването не е разрешено за лица под 18 г.

Учениците получиха специални сертификати, а от Кръвния център се надяват повече абитуриенти да се включат и от другите училища.