96-годишен ветеран от Втората световна война стана жертва на крадци. За последните две години военният летец Дянко Марков е ограбван седем пъти и досега нито един от крадците не е заловен.

1944 година, Втората световна война. Някъде тук в небето, един военен летец е защитавал родината си.

Дянко Марков участва в първата фаза на войната на България срещу Германия, като военен летец от Пети бомбардировъчен полк.

„Нанесох удар, унищожителен, върху немската батарея, която сееше страх и трепет във всеки, който се опитваше да проникне на Запад и по- на Запад”, разказа Дянко Марков.

Полковник от запаса, кавалер на Ордена за храброст, активен легионер, пратен от Държавна сигурност в затвора, депутат от Великото народно събрание, днес 96-годишният летец живее в страх.

„Моят дом беше атакуван седем пъти. Ордените ми бяха откраднати”, допълни летецът.

Крадците се представят за инкасатори и вече няколко пъти обират пенсията и спестяванията му. Последният случай е от преди 10 дни, когато крадецът го наръгва с отверка в крака.

„Той ме заплаши, че ако не се подчинявам… той разхвърли всичко, всички завивки, одеала”, сподели ветеранът.

В страх живее и дъщеря му Мая, която навестява баща си няколко пъти седмично и винаги очаква най-лошото.

„Страхувам се! Неколкократно сме давали сигнали в полицията. Признавам си, че не сме подали сигнали за всичките обири, защото опитът ни показа, че от сигналите нищо не произлиза”, заяви дъщеря му Мая Маркова.

Многобройните обири провокират и група интелектуалци да напишат гневно писмо до МВР  за бездействието им.

Един от тях е писателят Захари Карабашлиев:

„Натъжи ме това, че човек, който е дал голяма част от живота си в служба на родината България не е защитен от самата България, сега, когато има най-голяма нужда от това”, каза писателят Захари Карабашлиев.

От МВР съобщиха, че са запознати с писмото и ще започнат проверка.

А след 3 дни, Дянко Марков има рожден ден. Става на 97.

„Не съм мислил какво си пожелавам, но… бих казал, че нещо хубаво да ми се случи в живота, нещо хубаво…”.