Тази година отбелязваме Международния ден на труда – 1 май, в условия на пандемия. Близо 92 хиляди души у нас са останали без работа от началото на извънредното положение, други почти 20 хиляди пък са намерили препитание.

Снимка: btvnovinite.bg

Само във вчерашния ден регистрираните безработни са 1637, а тези, които са си намерили работа 1007.

По оценки на КНСБ около 40 хиляди от хората, загубили работата си и с право на обезщетение, получават минимума от 9 лева на ден. Синдикатът настоява тази сума да скочи на 17 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

И още – да се въведе допълнителен целеви платен отпуск от 20 дена за родителите, които в пандемията трябва да гледат децата си у дома, а вече са изчерпали почивката си.

Отпускът да е за сметка на държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред хората, усетили икономическите последствия от COVID-19, е Иван Радев. Разделил се е с работодателя си по взаимно съгласие малко преди извънредното положение.

Мъжът е инженер, а такива специалисти бяха сред най-търсените преди кризата. Заради нея обаче остава без работа по-дълго отколкото е очаквал: „Докато си търсех работа, се стигна до кризисната ситуация – хора не търсеха, а започнаха да уволняват и затова попаднах в категорията „без работа“ по-дълго време отколкото очаквах“, разказва той.

Иван има право на минималното обезщетение за безработица, което е 9 лева на ден: „Просто виждам как хората с толкова малко пари мизерстват. Нека да си представим човек, който трябва да гледа семейство, да плаща разходи –какво ще направи с тези пари?“.

От КНСБ предлагат сумата да се увеличи на 17 лева на ден. Оценките им показват, че за целта ще са нужни допълнителни 94 милиона лева във фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване. В него обаче така или иначе бяха „налети“ 1 млрд. лева за изплащане на суми по схемата „60 на 40“, част от които се очаква да останат неусвоени и могат да се ползват за увеличението, казва синдикатът.

„Да бъде наистина по някакъв начин подкрепен дохода на хората, които няма да могат да се възползват от мярката 60/40 и остават без работа в момента, а са се осигурявали“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 „Надявам се това извънредно положение да свърши по-скоро, защото след това ще е по-лесно да си намеря работа. В момента фирмите не наемат хора, което е логично, те ги съкращават – и принуждават част от хората да се разделят по взаимно съгласие“, обобщава Иван.

По-високият размер на обезщетението за безработица да важи и след извънредното положение предлага синдикатът.

Включително да се облекчи достъпа до него. Разговори с правителството са водени, предстои да стане ясно какви ще са решенията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!