Командирът на Сухопътните войски генерал Нейко Ненов обяви пред бТВ, че няма масовост на напускащите заради новите условия за пенсиониране в армията. Генералът призна, че част от хората, подали рапорти за уволнение са на възлови длъжности.

Преди 10 дни министърът на отбраната Аню Ангелов бе категоричен, че няма вълна от рапорти на военнослужещи, придобили право на пенсия по навършен трудов стаж, които не желаят да служат в армията по въведеното от следващата година изискване и за възраст. Тогава 150 беше числото на уволняващите се по старите условия за пенсиониране в цялата армия.

Пикът на рапортите за напускане се очакваше именно след приемането на поправката в кодекса за социално осигуряване, която миналата седмица бе гласувана в парламента на първо четене заедно с бюджета.

„Може сами да прецените дали 90 рапорта са много на фона на повече от 13 хиляди военнослужещи в сухопътните войски”, каза генерал Ненов. На въпрос дали не се очертава кадрови вакуум като се лишаваме от офицерите с опит и мисии зад граница, генерал Ненов отговори. „ Не бих използвал глагола лишаваме. Никой не ги принуждава. Въпрос на личен избор е на тези колеги. Нашият стремеж е да развиваме човешки способности . Това че си отиват едни, на тяхно място ще бъдат назначени други , които имат необходимата квалификация”.

Изпращаме ядрото на батальонната бойната група от Карлово в Кандахар.

Съгласно стратегията за участието ни в Афганистан до 2014 България изтегля охранителната си рота от афганистанската столица Кабул през януари 2013, но изпраща от Карлово в Кандахар част от най- модерното подразделение на сухопътните войски.

На среща с журналисти по повод празника на сухопътните войски 19 ноември генерал Ненов обяви, че догодина участието ни в Афганистан ще продължи с изпращането на част от батальонната бойна група в „люлката” на талибаните, южния град Кандахар.

Батальонната бойна група, чието осигуряване и подготовка е приоритет номер едно за министерство на отбраната, вече демонстрира уменията си на полигона Ново село миналата седмица. Бойната група се изгражда на базата на механизиран батальон от 61 бригада в Карлово , който ще бъде следващият контингент, който заминава за Афганистан. Подготовката започва от началото на следващата година, а заминаването е определено за март.

Батальонът, който ще поеме охраната на летище Кандахар от месец март няма да има различни задачи от досегашните, а именно охрана на вътрешния периметър на летището KAF.

В момента в Афганистан има около 600 български военни. 250 от тях ще бъдат изтеглени през януари 2013 от столицата Кабул. Досега те патрулираха в кварталите около летище KAIA. Съгласно стратегията за изтегляне на НАТО от Афганистан и българския план Кандахар е мястото, откъдето ще се изтеглим последно - в края на 2014 година. След това в централноазиатската държава ще останат само военни наблюдатели от НАТО. В момента над 500 военнослужещи от сухопътните войски изпълняват мисии зад граница в различни горещи точки по света.