Отличия на български медии за съзнателно провеждана политика по езикова култура връчи Факултетът по Славянски филологии в Софийския университет.

Сред отличените за висока езикова култура по време на церемонията в Аулата на университета бяха деветима колеги от bTV: Антон Хекимян, Светослав Иванов, Цветанка Ризова, Мария Цънцарова, Виктория Петрова, Денислав Борисов, Иван Георгиев, Юксел Кадриев, Десислава Стоянова.

Снимка: bTV

“Изключително съм радостен за това отличие. Благодаря на Софийския университет за него. Фактът, че 9 журналисти от редакцията на bTV Новините имат награда за своята езикова култура, доказва и отношението на bTV като медия за запазването на добрия български език. Във време, когато грешките се превръщат в норма, е добре да знаем, че има и хора, които са пазители на добрия език”, каза директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян.

Снимка: bTV

Водещият на „120 минути“ Светослав Иванов допълни: „Словото – това сме ние. Всъщност, това, на което имаме доверие, е гласът, интонацията, дикцията, начинът, по който употребяваме езика, така че да си пожелаем като гилдия, да използваме все по-често езика за успокоение и нормалност“.

Репортерът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев обърна внимание на пандемията, за която в годината на COVID-19 говорим прекалено малко: "Всеки ден пристигат стотици писма от читатели, от политически партии, от обществени институции, граждански организации, огромната част, от които са написани неграмотно - до такава степен, че понякога ни е трудно да разберем какво всъщност авторът иска да каже. Мисля си, че тази пандемия, чиито последствия и симптоми са видими навсякъде около нас, е много по-опасна от коронавируса".

Наградени бяха още журналисти от БНТ, "Нова телевизия", БТА, БНР и др.

Доц. Владислав Миланов от СУ беше категоричен: „Много е важно да осъзнае съвременното общество как да достигне до другия човек, как да направи света му по-богат, чрез силата на словото“.