9 месеца след потопа в село Бисер, отнел 11 човешки живота, разследването буксува. Все още няма отговор дори на въпроса: Чия собственост е бил язовирът убиец. Заради това прокурорите не могат да посочат виновните.

Парадоксалното е, че заради уж неясния собственик, не може да се изготви и единствената техническа експертиза, която ще отпуши разследването. Докато чакат властта да си свърши работата, близките на жертвите започнаха свое разследване, а някой дори вече поискаха следствието да се поеме от европейски експерти.

Датата 6 февруари почерни и срина дома на баба Калинка. Водата погубва съпруга й и отнася бащината къща. 9 месеца по-късно жената има нов дом, но болката от загубата остава. „Лек няма за болката и колкото минава времето все по-тежко”, казва тя.

9 месеца след като стената на язовир Иваново се скъса като хартийка и тонове вода заляха Бисер, убиха хора и разрушиха къщи, разследващите все още нямат отговор на въпроса кой е виновен за трагедията. Не е изготвена дори единствената необходима хидротехническа експертиза на язовира, а срокът на разследването е удължен.

„При разпитани над 140 свидетели, още над 20 човека са в процес на разпитване, които в този удължен срок трябва да бъдат разпитани”, обясни наблюдаващият прокурор Иван Стоянов.

Докато чакат разследващите да си свършат работата, семействата на жертвите започват свое разследване. „Мене най-много това ме амбицира - че са знаели и не са предприели мерки. Докато съм жив ще ровя, искам да има виновен. На всякакви инстанции ще пиша писма докато дойдат разследващи от другаде, не от България и съм сигурен на 100 %, че ще има виновен”, коментира Тодор Ангелов от с. Бисер.

Спорът за собствеността върху язовира убиец е между община Харманли и Министерство на отбраната. Засега и двете страни отричат язовирът да е техен, защото който признае, ще трябва да поеме отговорността за лошото техническо състояние на съоръжението.

„Аз съм алармирал, че е безстопанствен, никой не се грижи за него и има проблем със стената. Всички държавни органи съм алармирал през тези 7-8 години когато съм бил управляващ”, заяви кметът на Харманли Михаил Лисков.

Засега никой не разследва действията на институциите в бедствието. Въпреки че се знае, че водата е пътувала 45 минути преди да залее селото, въпросът защо хората не са били евакуирани навреме все още няма отговор.