Състоянието на 9-годишния Байрям Али, когото държавата спря от трансплантация в Германия ден преди заминаването, се влошава. 

През последните дни се налага ежедневна хемодиализа за детето, кръвното му се покачва до 200 на 120.

За случая на Байрям ви разказахме вчера в предаването „Тази сутрин”. Близките на момченцето обаче се тревожат, че животът му е заложен на карта, а лекарите у нас искат да си правят експеримент с него.

Личният лекар на момчето разказва пред bTV, че вече са правени опити за трансплантация в „Пирогов”, но е преценено, че операцията е крайно рискована и технически невъзможна.

Преди Коледа Фондът за лечение на деца решава да поеме лечението на Байрям в чужбина.

Според новия екип на Министерството на здравеопазването фондът не е потърсил правилните експерти, които да кажат дали детето може да се оперира в България. И определя – момчето ще бъде оперирано у нас.

„Това е все едно да подпишете празен чек. Общественият съвет взема решение, но те не са експерти”, обяви зам.-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.

"Нека да не си прави експерименти, защото това не е шега работа. Искам да му кажа нека да обработва документите и да ни съдейства да ни помогне да пратим детето обратно в Германия", моли се дядото на Байрям.

Експертите по медицинско право предупреждават, че правата на Байрям са потъпкани, а действията на министерството – незаконни. Ведомството не може да отмени решението на фонда, а срокът за обжалване в съда отдавна е изтекъл.

„Детето може да търси възмездие и обезщетения по много начини, но единственото, от което той има нужда е лечение”, коментира д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Засега е предвидено в четвъртък Байрям да постъпи в болница "Лозенец", за да започне подготовка за трансплантация.