Правителството одобри 800 млн. лв. заем за оздравяване на държавния газов доставчик "Булгаргаз". 

Очакванията са газовата връзка с Гърция да е готова през септември. Тези пари държавен заем трябва да покрият разходите на "Булгаргаз".

“Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, заемът от 800 млн. лв. ще стабилизира финансово състоянието на “Булгаргаз” и ще даде възможност на хората да посрещнат отоплителния сезон”, заяви премиерът Гълъб Донев преди правителственото заседание днес. 

Ресорният министър Росен Христов обясни, че дружеството е на печалба, но не може да вземе дължимите му средства.

“Клиентите на Булгаргаз изпитват затруднение за разплащания, основните проблеми са с “Топлофикация София”, които дължат няколко стотин милиона, другите топлофикации също започват да имат трудности с разплащането заради високата цена газа”, каза Христов.

Енергийният министър заяви още, че трите танкера с американски газ, договорени от кабинета "Петков" няма да бъдат отказвани. Не стоят на дневен ред и преговори с "Газпром", каза още министърът.

“Опитваме се да осигурим всички необходими количества газ през други доставчици, но в случай на необходимост може да възстановим преговорите с “Газпром””, обясни той.

Газовата връзка с Гърция се очаква да е готова през септември, надява се Христов. А предишната и настояща власт влязоха в задочен спор упражняван ли е достатъчно контрол на интерконектора.

“Ако погледнете историята, никой от предишните колеги, не е правил такъв контрол и не е бил толкова на място и не е искал да осъществи такъв контрол”, каза Христов.

“Нямало достатъчно контрол по строежа?! Има седмични репорти на ниво Министър - Министър от проектната компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на ниво Премиер. Доколкото вчера видях от Министерство на енергетиката беше проявен далеч от мижав интерес, но все пак присъстващи на прегледа на връзката … странно, нямаше”, написа във Фейсбук бившият енергиен министър Александър Николов.

А след вчерашната министреска инспекция на място, компанията възложител на проекта обяви, че строителят от гръцка страна е поел ангажимент всичко необходимо за старт на интерконектора да бъде извършено до края на август. 

Към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара, се казва в позицията. 

"Най-вероятно в тази тръба са вкарали газ, за да я изпробват, проблемът не е дали в тръбата има или няма газ, проблемът е строителните дейности, които все още не са довършени", каза Иван Шишков, министър на регионалното развитие.

Утре представител на гръцката строителна компания идва за среща и с президента Румен Радев.

В понеделник служебният министър на енергетиката Росен Христов ще инспектира гръцката газовата връзка.