8-годишно момче се е удавило в  неохраняван язовир в землището на харманлийското с. Остър камък. Сигнал за инцидента е подаден вчера 15:32 часа в РУ Харманли.

Момчето е било на мястото с 9-годишния си брат и баща им, който е пастир. Той продължава със стадото към поляните, а те влизат във водата. Семейство рибари става свидетел на инцидента.

С лодки на пожарната язовирът е претърсен и в късния следобед тялото на детето е било намерено и извадено.

Снимка: bTV

Язовирът е на площ от 40 декара и е общински. През май кметът на Харманли издава заповед, с която забранява къпането във  водоемите. Поставят се  и табели , но жива охрана няма.

По случая е образувано досъдебно производство.

На територията на Харманли има 500 общински язовира, за които преди две години Общинският съвет приема решение, да бъдат прехвърлени на държавата. Към момента е прехвърлен само един, а останалите са в процедура.

На територията на Хасковска област има над 2300 язовира, от които само 16 се охраняват и стопанисват от „Напоителни системи“. Всички останали, както и този, са общински, но са в процедури към прехвърлянето им към държавата.

От Областна администрация–Хасково започват проверка дали водоемите в Харманлийско са обезопасени, за което отговорност носят стопаните.