След 8 дни в епицентъра на войната специалните пратеници на bTV в Украйна Десислава Ризова и операторът Иван Филчев разказаха какво са преживели. 

Още първия ден в 19 ч., докато си търсят хотела, те попадат на престрелка в центъра на Одеса. Стрелбата е била на около 20-30 метра от тях. Повече от 30 минути продължи всичко, разказа Десислава Ризова.

„Много време беше и ние се дръпнахме. Това беше по време на живото включване, което не можа да се осъществи. После си приказвахме – Това, ако ни е първият ден, какво ще стане по-нататък, но слава Богу всичко е ок, щом сме тук и си приказваме“, разказа Иван Филчев.

"Човек трябва да запазва хладнокръвие. Честно казано, аз даже не разбрах какво става, докато някой не ми каза… Аз мислех, че сирената е клаксон на кола. И понеже идваш то държава, в която никой не стреля“, отбеляза Десислава Ризова.

Иван Филчев допълни, че това им се случва за първи път, а след това сирените не са спрели през цялото време, но това е била първата.

„Нито разбрах, че е стрелба в началото, нито разбрах, че е сирена. После, като разбрах в какво нещо сме били, се уплаших постфактум, ако трябва да съм честна какво нещо сме видели", допълни Десислава Ризова. 

"Беше доста екстремно, наистина. Имахме безброй ситуации, в които виждаш разрушени сгради, разрушени човешки животи, хора, които са останали без дом, хора, които тръгват да търсят късмета си по света", каза още тя. 

Операторът Иван Филчев съобщи, че до седмица ще направи фотоизложба с благотворителна цел, свързана с Украйна, от осемдневния престой на екипа в Одеса.