783 са вече случаите на коронавирус у нас. За последните 24 часа са установени 48 души, което е своеобразен рекорд, завиха от Националния оперативен щаб. Увеличението спрямо вчера е 6,5%.

В София новите случаите са 32 - в „Пирогов“ – 5, ВМА – 4, „Александровска болница“ – 2, „Света София“ – 2, Инфекциозна болница 1, а амбулаторни са 18.

Извън столицата случаите са: в Смолян – 7, а Кюстендил, Сливен, Пловдив, Кърджали, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново и Добрич по 1 регистриран случай.

От медицинския персонал има нови 9 случая с потвърден резултат за COVID-19.

218 души се намират в болница, а 31 са в интензивно отделение.

Починалите са 37 души - с един повече. 70-годишен мъж с артериална хипертония е издъхнал в "Пирогов". 

Излекувани са още 17 души. Така те стават 122 души или 15,6%. Излекуваните деца са 6, включително и едно на 5 години от София.

Масовото тестване ще бъде извършено по прицелни групи, по райони и на случаен принцип, коментира Мутафчийски. Установено е, че максималният брой на пуловете е 5. Иначе е рисково за изпускане на случаи, когато се разширят като брой, обясни Мутафчийски.

„Всеки метод има своята граница и той е свързан с чувствителността на самите тестове“, подчерта председателят на Щаба.

Той обясни, че психиатриите имат строги системи за наблюдение на персонал, както и на пациентите.

„Това са рисковите звена, както и старческите домове. Там с особено внимание се следи за не възникване на зараза и ако има такава – тя да бъде ограничена максимално бързо“, допълни той.

Мутафчийски беше категоричен, че ефектът от хлорохина не е „вълшебен“. Той заяви, че 15 хил. опаковки, които се очакваха, вече са пристигнали у нас.

Работи се и по установяване на контактните лица, на взимане на проби от първи и втори ред и за карантиниране на всички, които попадат в кръга заради двамата заразени шофьори от столичния градски транспорт.

Шефът на Столичното РЗИ Данчо Пенчев коментира и тестването в двата софийски квартала „Филиповци“ и „Факултета“. Той изтъкна, че където има положителен резултат от бърз тест, се взема проба за PCR.

На терен епидемиолозите са установили, че контактите на първи ред са повече, отколкото официално подадените при проучването на положителните и болните, които са хоспитализирани.

Това е била и причина за налагането на тези мерки.

Установените случаи в двата столични квартала са 20. Те не са установени на базата на масовото изследване, а масовото изследване е вследствие на тези положителни резултати, допълни ген. Мутафчийски.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира и карантинираното старозагорско село Паничерево. Той обясни, че организацията там е добра и ще се направи така, че да не се възпрепятства стопанската дейност и нормалното снабдяване с храна и лекарства.

По думите му хората проявяват разбиране.

Кунчев подчерта, че се очакват около 100 души да пристигнат от чужбина в селото.