Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста. По цял свят хората отдават почит към тези, загубилите живота си в лагерите на смъртта през Втората световна война.

На тази дата през 1945 г. съветската армия освобождава концлагера „Aушвиц“ в Полша.

С възпоменателна церемония в музея „Аушвиц-Биркенау“, оцелели от Холокоста и официални лица, почетоха паметта на жертвите в някогашния нацистки концлагер. Заради войната в Украйна тази година (за първи път) на събитието не бяха поканени представители на Русия.

Президентът Румен Радев също почете паметта на жертвите и подчерта, че България е спасила своите съграждани евреи. „В мрачните години на Втората световна война България не допусна нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта“, отбеляза Радев.

Аврам Папаро, наследник на евреи от Видин, разказва как 21 български писатели са написали протестно писмо до Народното събрание срещу подготвената депортация.

„Това писмо се пише на пишещата машина на Д.Б. Димитър Борисов Митов - това е съпругът на Калина Малина. Техният син е мой състудент, аз съм бил в тяхната къща“, казва Аврам Папаро.

Заради антиеврейското законодателство семейство Папаро остава без плетачните си машини.

„Идва един българин адвокат и казва на майка ми, нали баща ти е паднал като български войник, отива и издейства да се върне една от машините  и ни спасява от глад и не иска една стотинка от майка ми. Ето, това е директната помощ“, разказва още Аврам Папаро.

А директорът на местната цигарена фабрика „Загорка“, с риск да влезе в затвора, дава работа на 200 еврейски деца.