77-годишен мъж почина, докато чака на опашка в един от големите хипермаркети в ж.к. "Славейков" в Бургас. На място е дошъл екип на "Спешна помощ", който е констатирал смъртта.

Час преди да отвори магазина опашката от чакащи за евтино олио е наброявала стотици. Tемпературите около 6 - 7 ч. сутринта са се усещали като минус 10 градуса и повече. 

Когато отварят вратите, починалият мъж е сред първите, които стигат до палетите с олио, но там му прилошава. Огромни опашки и конфликти имаше и в други търговски обекти в страната.

"В 6:40 ч. опашката беше ей до там, поне според моето виждане и изчисление най-малко 200 човека имаше. Всички бяхме много интелигентни на опашката, но като се отвори вратата – хаос!“, разказа очевидец.

Иван Бакърджиев е чакал на опашката с починалия мъж на минусови температури, после вътре го видял до бутилките с олио.

"Той беше легнал с гръб, облегнат на един палет и беше се отпуснал, аз не видях дали някой го удари , инфаркт или инсулт е получил", каза Иван Бакърджиев.

Аутопсия в съдебна медицина ще установи причините за смъртта на мъжа. 

Купувачи казват, че ситуацията е била като на война и всеки е грабил по две-три каси с олио.

Новината, че в една от големите вериги олиото днес ще е под 3 лева за литър бе достатъчна, за да предизвика стълпотворение във всички магазини на тази търговска верига. Въпреки минусовите температури, опашките се извиха още в ранни зори. 

Снимка: bTV

Такава бе картината във всички градове, където въпросната верига пусна по-евтино олио. Кадрите са от Враца, София, Бургас, Ямбол.

Снимка: bTV

И производителите, и търговците твърдят, че олио има и не е необходимо да воюваме, за да си го купим.