Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у нас. В момента има 759 души с това заболяване, разкри националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в „Тази сутрин”.

В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените. Голям е броят им и в областта на Благоевград, откъдето тръгна заразата.

Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив.

„Винаги, когато има разпространение на заразно заболяване, има повод за притеснение. В последните 2-3 години тече епидемия от морбили в Европа, както на изток, така и на запад. Водеща беше Украйна с десетки хиляди случаи, но има заразени и във Франция”, заяви д-р Кунчев и допълни, че след Румъния и Сърбия, сега заразата се е прехвърлила в България и Македония.

В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил.

„В отделението има 27 души, които са болни от морбили. Всички, които са в болницата са неимунизирани, най-малкият е на 6 месеца, най-възрастният на 29 години”, разказва доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница.

„Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населените места.”, разкри националният здравен инспектор.

Снимка: btvnovinite.bg

Той отбеляза, че около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват. Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват. Установява се, че доста често вината за липса на ваксинация при децата е на родителите.

„Това е най-заразното инфекциозно заболяване”, припомни Кунчев.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

„Ако има 95% покритие на хората с ваксина, ще се избегне епидемия”, заключи националният здравен инспектор.