Днес възникнаха 74 пожара на територията на страната, като 45 продължават да са действащи. Това каза на брифинг директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Той съобщи, че проблем представляват два пожара. Единият е в Хасково – Брягово, където са засегнати над 1000 декара. Другият пожар е в Ямбол, Елховско, приблизително на същата територия. Засегнати са млади борови насаждения и пасища.

1601 пожара са възникнали за 10 дни, от 1 август. Основна причина за тях е човешка грешка.

"Погасени са пожарите в Пазарджик, тези в Елшица и Црънча, тоест нещата са под контрол, все още има хора, които продължават да дежурят, но вече не представляват проблем", добави гл. комисар Николов. 

В Стара Загора – Пъстрово, ситуацията е под контрол, но има все още един сектор, който не могат да достигнат, обясни той.

По думите на гл. комисар Николов ситуацията в страната е динамична, но не критична.

"Повече от 450 пожари са на терен, със 117 противопожарни автомобила. Към тях са присъединени 40 полица, които охраняват периметъра на пожарите, малко повече от 100 горски служители, 45 доброволци и от Министерството на отбраната с хеликоптери и едно мобилно формирование", каза той. 

Той съобщи, че няма жертви и пострадали и никъде няма опасност за населените места. 

Сериозен проблем е бурният ураганен вятър и високите температури, отбеляза гл. комисар Николов.

По темата с възникналото свлачище вчера край Албена, което затрупа двама души, той заяви, че то е стар проблем и от десетки години се говори за него.

По думите му това е отговорност преди всичко на местните власти:

"Има забранителни табели, указателни табели, но допускаме подобни грешки, водени от усещането, че на нас няма да се случи", каза гл. комисар Николов. 

Гледайте целия брифинг във видеото.