Силна градушка удари Великотърновско. Стихията е вилняла повече от 15 минути. Кметът Даниел Панов свика оперативния щаб за реакция при бедствия и аварии и разпореди незабавна проверка за щети.

В центъра на Горна Оряховица следите от градушката са най-осезаеми. Стихията удари няколко села в района – Янтра, Първомайци и Самоводене. Причината за свикването на кризисния щаб е бързото запълване на улиците с много вода за кратко време. Тепърва ще се оценяват щетите и ако се наложи, кметът ще се обърне към Междуведомствената комисия за справяне с бедствията.

Щети градушката остави и в района на Свищов и Ловеч. Там днес започна частично описване на щетите.

Тодор Стойчев се занимава със земеделие от 20 години. Собственик и арендатор е на общо 14 000 декара обработваема земя. Две трети от нивите са в землището на Морава. Щетите са големи, а в неговото положение са десетки. Държавата обеща помощ.

"Около 70 000 дка в момента са установени площи, които са засегнати от тези процеси и които ще бъдат компенсирани”, заяви земеделският министър Десислава Танева.

Право на компенсация обаче ще се полага за напълно пропадналите площи.

И в Левски водната стихия не пощади поминъка на местните. Големи и малки земеделски стопанства чакат помощ и в Летница.

Кални улици и нарушена инфраструктура са другият проблем, пред който стихията изправи кметства и малки общини.

Повечето от пострадалите земеделски площи не са застраховани. Стопаните им изразиха притеснение, че застрахователите отказват да сключват застраховки в райони, където няма противоградова защита.