Седем души, включително собствениците и някои служители в частен старчески дом на остров Крит, са били арестувани по обвинение, че са причинили смъртта на възрастни хора, живеещи в дома, предаде „Франс прес“, като се позовава на местен съдебен източник.

Те са съдебно преследвани за "създаване на престъпна организация", "убийство", "нарушаване" на законодателството, засягащо функционирането на домовете за възрастни хора и "съставяне на фалшиви медицински сертификати", е посочил източникът.

Седемте лица трябва да се явят в събота пред съдия следовател в съда в Ханя, където се намира старческият дом.

Арестите са предприети след "полицейско разследване за подозрителни смъртни случаи в дома, започнало през април 2021 г., след изобличаващи сигнали за условията на функциониране на дома", се посочва в съобщение на полицията.

Арестуваните са обвинени за "деяния, извършени между май 2009 г. и май 2021 г.", се посочва в текста, като се отбелязва, че 29 лица са замесени в случая.

Полицията посочи, че е конфискувала в жилищата и автомобилите на обвиняемите "общо 105 855 евро и бижута, получени от нелегална дейност".

Според бивш служител от старческия дом, цитиран от гръцката държавна телевизия ЕРТ, хората в дома "са били малтретирани, храната е била много ограничена, те са имали право само на една баня на 15 дни с една хавлия за 10 души".

Според информации в медиите през последните години десетки хора са починали в старческия дом.

През юли гръцкият разследващ сайт "Обединени репортери" разкри, че "през 2020 г. е имало най-малко 64 подозрителни смъртни случаи в този дом за възрастни хора".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

По материали на БТА