Над 80 деца от гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна са с хранително отравяне след коледно парти в заведение в центъра на града. 

През уикенда в два поредни дни общо 164 деветокласници гимназията имат тържество в заведение в центъра на града. 24 часа по-късно учениците масово се оплакват от стомашно-чревни проблеми и температура.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това направо е абсурдно. Ние си изпращаме децата там организирани от училището, имаме доверие, че са с класен ръководител, че е нещо изпробвано и те се връщат болни”, каза Славина Жекова, родител.

Половината от всички деветокласници днес отсъстват от училище заради стомашно-чревни проблеми.

На тържеството децата са яли солени хапки и „негърчета”, доставени от кетъринг-фирма. Оттам заявиха, че ще коментират, след като излязат резултатите от проверките и допълниха, че са от 19 години на пазара и досега не е имало проблеми с техни доставки. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Поръчвали сме торти, десерти, хапки. Досега не сме имали оплаквания. На мен също ми е изключително неприятно от тази ситуация, но просто не знам какво да кажа”, заяви Кристина Жекова, салонен управител на заведението.

Регионалната здравна инспекция във Варна и Агенцията по храните са започнали проверка.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всички тези деца са в добро общо състояние сега. Няма хоспитализирани, с изключение на едно дете, което има хронично заболяване", коментира д-р Янка Драганова, директор на "Надзор и заразни заболявания" към РЗИ – Варна.

Резултати се очакват след три дни.