629 кандидати за юристи са допуснати до писмения изпит за нови нотариуси, който ще се проведе днес от 10.00 часа в зала "Арена Армеец" в София.

Министерството на правосъдието, което организира конкурса, така и не обяви публично състава на конкурсната комисия. В събота комисията е съставила три различни варианта на казуси от практическата нотариална дейност. Един от тях ще бъде изтеглен преди старта на днешния изпит.

Вакантни места за нови нотариуси са 111. Нови нотариални кантори няма да се отварят в София, Варна и Несебър, а в Бургас и Пловдив местата за нови нотариуси са съответно две и три.

Причината за изключването на София, Варна и Несебър от конкурса е надвишеният лимит, според който на всеки 10 000 жители трябва да има по един нотариус. Конкурс няма да се провежда и за съдебен район Монтана, където нотариална практика развива бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова.

Според конкурсната процедура до устен изпит ще се допускат юристите издържали писмения изпит с оценка над добър (4). Писменият изпит е с продължителност от три астрономически часа.

В началото на февруари съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев сигнализира прокуратурата, че името му се замесва от неизвестни лица във Варна в схема за "уреждане" на изпита за нотариуси. По думите на Кънев "успешното" явяване на конкурса струвало над 200 000 лв.

Министерство на правосъдието мотивира провеждането на първия от повече от пет години конкурс за нови нотариуси с необходимостта "да се гарантира на гражданите равен достъп до правосъдие, да се създадат подходящи условия за предоставяне на нотариални услуги и да се предотврати нелоялната конкуренция при осъществяване на нотариалната дейност".