85 милиона лева отпуска държавата за допълнителното подпомагане на семействата при затваряне на детски градини и училища заради коронавируса.

Както стана ясно, за едно дете ще се отпускат 610 лв. на месец. За две и повече деца сумата ще бъде 915 лв.

Условията, на които трябва да отговорят семействата - децата да са до 14 години, родителите да не могат да работят дистанционно от вкъщи и да нямат право на платен отпуск.

Ще могат да бъдат подпомагани и семействата, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение.

Самоосигуряващите се също имат достъп до мярката. За тях обаче ще важи условието на човек в семейството да се пада доход под 610 лв.   

На помощта има право Радка Николова. Самотен родител на второкласничка, има малък собствен бизнес и се самоосигурява.

Майката си спомня времето на дистанционното образование, тежало и на нея, и на дъщеря й.

"Малко ни беше като кошмар. Детето вкъщи самичко, аз се принуждавах да остана с него, бизнесът по този начин не може да върви, съответно аз не мога да работя на два фронта, и с детето вкъщи, нали онлайн, за него не беше добре и аз пък в магазина да отсъствам много часове наред“, разказа Радка Николова.

Учителите и съучениците започнали да липсват на момичето.

Помощта за родителите ще идва, когато COVID-19 затвори училища или детски градини.

„Днес гласуваната мярка целева помощ е с диапазон 15 септември до края на годината и възлиза на 85 млн. лв. Тази мярка касае и самоосигуряващите се родители и тези, които получават обезщетени от Бюрото по труда под минималната работна заплата или въобще не получават обезщетение", каза Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика.

В същото време училищата продължават да обмислят варианти как да посрещнат децата от 15 септември, Например - чиновете им да са раздалечени един от друг.

„Сега, ако седнем, сме доста близо един до друг, поне 20 сантиметра разстояние може да се дръпне чина, първолаците са с други размери“, заяви Диян Стаматов, директор на 119 СУ "акад. Михаил Арнаудов".

Обсъжда се и вариантът PCR-тестовете на ученици и учители да бъдат за сметка на държавата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!