60 милиона лева са заделени за поддържане на републиканската пътна мрежа през зимния период. Още 3 милиона и половина са приготвени за спешни ремонти. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Зимното поддържане на пътищата започва в началото на ноември,а в момента се провеждат срещи по региони, чиято цел е да се подобри координацията между институциите. „Искам да създадем една много добра координация и да знаем кой носи отговорност и за какво", обясни Терзиева, министър на регионалното развитие и благоустройство.

В края на месеца служители на дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол" ще извършат проверки на областните пътни управления. „За да види фирмите до колко са заредили с необходимите материали и дали има подготвена техника така че, от 1 ноември да влезем нормално в зимното поддържане", коментира Стефан Чайков, председател на агенция „Пътна инфраструктура"

„Така че се надявам, до края на месеца 100% да са докарани и доставени материалите, необходими за зимната поддръжка", добави министър Терзиева. И все пак - въпросът ще ни изненада ли зимата, остава отворен.

Един от големите проблеми при поддържането на пътищата през зимния период са самите шофьори, посочиха от агенция „Пътна инфраструктура". „Не си дават сметка, че се намират в кризисна ситуация. И излизат на пътя неподготвени, по време, когато не се налага непременно това да се случва и съответно те самите създават проблеми на пътно-поддържащите фирми", добави Чайков,

По темата предстои среща в министерството на регионалното развитие. На нея ще присъстват всички органи в държавата, отговорни за зимното поддържане - агенция „Пътна инфраструктура", „Пътна полиция", общините и областните управители, които ще разпределят отговорностите