Задържани са 6 лица за лихварство и рекет от двата известни клана в Кюстендил – Гольовци и Ропотамци.

Издирват се още трима. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, който e в Кюстендил по повод провеждащата се там специализирана акция.

Под надзора на Специализираната прокуратура се извършват действия по разследване на престъпна група за лихварство и рекет в Кюстендил и региона.

"Преди около месец бяха бити български полицаи - четири човека включително и кучето, с което са работили вероятно сa търсили наркотични вещества, което е срамно за държавата и недопустимо - и в някаква степен сме го превърнали в национален спорт да се бият полицаите", коментира Гешев. 

Събраните доказателства сочат, че участниците са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които са налагали психически тормоз и побои при забавяне плащането на вноските.

Извършват се претърсвания на 14 адреса, изземат се веществени доказателства, разпитват се свидетели, както и пострадали от престъпната дейност, уточняват от прокуратурата. 

Акцията започва от известния като "блока на Гольовците", където живее част от фамилията. Пред екипа ни беше арестуван един от тях. 

Обискираните къщи се отличават с лукс на фона на останалите в квартал "Изток". Съседите твърдят, че не познават обитателите на скъпия дом.

"Организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство, разпространение на наркотици и насилствени действия, причина на различни видове телесни повреди. Те са от известния български род Гольовци, има задържани така да кажа от конкурентната група, известна с названието Ропотамци, просто така са известни в града", съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Ропотамците живеят в бедната част на квартала.

Наблюдаващият делото прокурор ще прецени на кои от лицата да бъде наложено задържане до 72 часа и кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност