Подмяната на шофьорската книжка в столичния КАТ отнема 6 часа. Това е показала проверка на „тайни клиенти”. Инспектирани са общо 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации.

„Това, което ние сме наблюдавали по метода „таен клиент” е доколко се спазват нормативни изисквания, доколко процесът на организация на работа по предоставянето на услугата е ефективен и качествен, доколкото съществува обмен между администрациите, доколко гражданите се товарят с предоставяне на документи, които не би следвало да предоставят”, обясни екпертът Здравко Сечков в Министерски съвет.

Проверката е установила, че на много места в страната все още не са изпълнени законови задължения на администрацията – не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че администрацията има един месец да отстрани тези нарушения.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверката е показала още, че има местни администрации, където от гражданите се изисква да предоставят документи, които се придвижват по служебен път между администрациите. Такъв документ например е свидетелство за съдимост.

Сечков коментира и любезността на администраторите към заявителите на услугата. „Можем да попаднем на служител, който този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна, но имаме такива констатации”, уточни той.

От Министерски съвет заявиха, че предстоят нови проверки.