В разгара на летните отпуски повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома. Това показват последните данни на Евростат.

България значително се отличава от богатите държави в Евросъюза. В Швеция, Люксембург, Дания, Финландия и Австрия много малка част от населението не може да си позволи да почива - едва между 8 и 15 на сто от хората.

Снимка: btvnovinite.bg

А ето и как се  променя картина у нас - над 56 на сто от българите не могат да си позволят ваканция. По-зле от нас са само румънците и хърватите, които са в дъното на тази класация.

Снимка: btvnovinite.bg

Даниела Митова и дъщеря й ще останат без ваканция. Непредвиден ремонт ще глътне парите за почивка. 

Статистиката отчита, че българите, които не могат да почиват, намаляват през последните години.

„Доходите са основното обяснение за това защо все по-голяма част от българите могат да си позволоят почивка извън къщи, като последните години имаме растеж на заплатите”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика. 

В разгара на лятото почивка за седмица у нас излиза в най-добрия случай около 650 лева. С до 30 на сто могат да се променят цените в края на сезона.

„След 15 септември цените рязко спадат, цените са много добри и в началото на сезона между 1 май и 15 юни”, отбеляза Румен Драганов от Института за аналии и оценки в туризма. 

Семейството на Калин няма да чака по-ниските цени. В средата на август отива за седмица на море у нас. Спестило е за това 2000 лева. 

Калин иска да достави удоволствие и радост на семейството си, затова според него пестенето си заслужава.

Оптимистичните прогнози сочат, че чак след 20-30 години ще успеем да догоним европейските доходи и да почиваме като останалите в Европейския съюз.