54-годишна жена почина дни, след като е била имунизирана с „АстраЗенека“. Тя е учителка в град Рила и първата доза ѝ е бита в края на февруари.

Здравните власти заявиха, че жената е била с коронавирус. 

Тинка Шопова се ваксинирала заедно с колегите си от основното училище в Рила, разказва сестра ѝ.

„Сестра ми се ваксинира на 26 февруари с ваксина „АстраЗенека“ и след 5-6 дни почина. Мислим от това, понеже тестът беше отрицателен. Нямаше COVID-19“, казва Здравка Шопова.

След влошаване на състоянието жената е транспортирана в болницата в Благоевград и приведена в реанимация.

„Остра сърдечна недостатъчност, оток на белия дроб, нямаше температура, тромбоза на кръвоносните съдове“, уточнява сестрата на починалата.

Учителката починала за часове. „През деня я вдигат, с бърза помощ и  през нощта... скоротечно. Как се случи, как стана, не знам“, коментира кметът на село Стоб Георги Ставрев.

От болницата твърдят, че жената е била с коронавирус по време на ваксинирането, без да е знаела.

„Това се потвърждава от скенер, който колегите са направили преди, когато е била в реанимация. Единият бял дроб почти е бил унищожен от COVID-19. Това няма и не е възможно от ваксината да се случи“, твърди директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

Учителката не е имала съпътстващи заболявания, освен повишено кръвно налягане, което контролирала с лекарства.

От здравното министерство поясниха за bTV, че жената е ваксинирана на 26 февруари. На 9 март е приета в болница я Благоевград в сериозно състояние - с бронхопневмония. Заради пневмонията се прави тест за COVID-19, който е положителен.

До този момент жената се е лекувала вкъщи.