Екологична заплаха дебне жителите на Русе. 50 варела с неизвестен химикал са складирани на открито в местността Пухлево дере, в близост до къщи с малки деца. Общината е направила незабавна проверка, а собственикът на опасните отпадъци се издирва от полицията.

Преди няколко дни Маринка Божинова видяла камиони да стоварват варелите на улицата. От тях се носела ужасна миризма и течала черна маслена течност. Жената незабавно сигнализирала в общината.

„Един прицеп, два курса него ден направи, на другия ден още един курс, три курса, напълни тука, бяха разлели. Мирише много, особено вечер като духне вятър”, оплаква се Маринка Божинова, живееща в Пухлево дере.

Маринка се притеснява, защото има малки внуци, които играят наоколо. В съседните къщи също има семейства с деца. „Виждате, малки деца, туй е на 2 годинки, имам друго на 6 годинки, внуци са ми, има и други семейства с деца...как ще се живее в тази миризма”, заяви тя.

От общината незабавно направили проверка, още повече, че това не се случва за първи път. Информирана е и полицията, тъй като не е ясно кой е складирал контейнерите на улицата.

„Тепърва ще установяваме какъв е химикалът, доколко е замърсяването , доколко е опасно и ще бъдат предприети абсолютно всички мерки за обеззаразяване и обезопасяване на района, като това ще бъде за сметка на извършителя Освен актовете той ще си понесе и щетите по почистването на терена”, категоричен беше Пламен Стоилов, кмет на Русе.

Според надписите на варелите, става дума за вещества, опасни за околната среда. Те би трябвало да се депонират в клетката за опасни отпадъци на сметището, но някой предпочита да пести.