Над 50 души участват в днешното издирване на тримата младежи, изгубили се в района на връх Ботев, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст (БЧК). В търсенето ще се включи и хеликоптер с термокамера.

По обед се появи и лъч надежда. Забелязани са двама души между хижите „Рай” и „Левски” над Калофер. Спасителните групи от Сопот, с помощта на военните, тръгнаха към мястото. Възможно е обаче да става дума за други туристи.

Имената на момчетата са Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров. Ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи.

Родителите на момчетата се оплакват, че издирването се провежда некачествено. Спасители нееднократно обясниха, че теренът е труден, а младежите са били изключително неподготвени и са подходили аматьорски. Издирването им е най-скъпата и мащабна подобна акция, провеждана у нас.

Момчетата са изгубили 6 часа, преди да съобщят, че са се изгубили, а вероятно са посочили и грешно местонахождение, казват специалистите.

Пет отряда допълнително са се включили тази сутрин в издирването на тримата младежи. По данни на спасителите, районът, където се намира клетката на мобилния оператор, от която е регистрирано последното повикване на младежите по джиесем, е "покрит" на 100%.

20 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада се включиха в издирването.

Планинската спасителна служба при БЧК се обръща с призив към гражданите:

Умоляваме всеки, който в събота (17.05.2014 г.) е видял някъде в планината тримата младежи, или разполага с информация за тях, незабавно да подаде сигнал на тел. 02/ 9632000.