За увеличение на началните заплати на младите учители с 50 лв. с бюджет 2014 г. настояват от Синдиката на българските учители. Това обяви председателят на организацията Янка Такева на конференцията „Младите учители - привличане и задържане в професията и мотивация за членство в синдикалните организации".

След като изтъкна, че в момента стартовото възнаграждение на младите педагози е 500 лв., а един технически изпълнител във ведомство получава 800 лв., Такева информира, че след среща между нея, президента на КНСБ Пламен Димитров, премиера Пламен Орешарски и образователния министър Анелия Клисарова е сформирана работна група, която да започне да прави разчети, на базата на които да вземе решение откога да влезе в сила увеличението за младите учители.

По данни на учителския синдикат в момента младите са 2,98% от всички или 2997 души от общо 83 000 учители в страната. Процентът е изключително нисък и предвид факта, че всяка година от образователната ни система се пенсионират над 2500 учители, коментира Янка Такева.

Тя посочи още, че в образованието работят и повече от 1850 учители, които са над 65-годишна възраст и те не могат да излязат в пенсия, защото няма учители за техните места. „Най-много са учителите у нас от 56 до 58 години, следвани от учителите от 45 до 55 години, които „държат" образователната система, защото това са педагозите с голям опит и те заслужават нормални трудови възнаграждения”, категорична бе Янка Такева.

Сред целите на синдикалната организация е през 2014 г. средна брутна работна заплата в образованието, която в момента е 721 лв., да стане 788 лв.

Синдикатът изрази разочарованието си от подготовката на студентите по педагогика в университетите, защото те не учат достатъчно възрастова психология и не могат да се справят с агресията и насилието в училище. По думите на Янка Такева, във висшите училища бъдещите педагози засилено трябва да изучават и как да работят с деца със специални образователни потребности, защото тенденцията е за интегрирането им в училище.

Тя се обяви за по-висок стандарт за подготовката на студентите по педагогика, защото настоящият годишен бюджет от 693 лв. на студент не са достатъчни за сключването на договори с базови училища и детски градини за педагогическите практики на бъдещите учители.

Според председателя на учителския синдикат младите учители в училище и в детската градина трябва да имат наставници, които да ги подкрепят, за да не се „отчаят" от училищната среда. „Младите учители, които имат личностна мотивация, трябва още от третата година да могат да стават старши учители”, настоя Янка Такева.

На конференцията президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че сега в България, ако хвърлиш камък, ще удариш юрист или икономист, но няма достатъчно лекари, учители и заварчици.